Dag en nacht bereikbaar
06-51 82 75 45

Uitvaartwensen vooraf bespreken geeft rust

Afgelopen jaar werd ik gevraagd om de uitvaartwensen van een man te komen bespreken. Meneer was terminaal en samen met mij, wilden hij en zijn vrouw, zijn afscheid voorbereiden. Soms was het emotioneel, dan werd er even geglimlacht.

We bespraken alles tot in de details, zoals de plaats van opbaring, soort kist, rouwauto en waar het afscheid plaats zou vinden. Ook de rouwkaart en zijn levensverhaal hebben we samen vorm gegeven. De muziekstukken die op de dag van zijn uitvaart moesten klinken, heeft hij aangegeven. Hierna heb ik alles uitgewerkt. Ook heb ik de uitvaartverzekeraar gebeld voor informatie over de voorwaarden en hoogte van de uitkering voor na zijn overlijden. Dit alles heb ik nogmaals met het echtpaar in een persoonlijk gesprek doorgenomen. Zij vonden het fijn dat alles besproken en vastgelegd was en hebben het daarna met de kinderen besproken. 

Afgelopen week is hij ingeslapen. Berusting ja, maar het verdriet was groot. Alles werd geregeld zoals vooraf besproken. De afscheidsdienst ademde helemaal de sfeer uit van deze man. De kinderen waren blij dat hun ouders al zoveel besproken hadden met mij.

Zo’n voorgesprek geeft mijn werk een extra dimensie. Ik heb de overledene vaak nog ontmoet en de nabestaande kent mij al. Het geeft een wederzijds vertrouwen om vanuit een intieme sfeer een persoonlijk afscheid vorm te geven. Het klinkt misschien raar, maar in die week voel ik mij vaak onderdeel van het gezin. Het geeft mij voldoening om vanuit mijn hart veel te kunnen betekenen in de verdrietigste periode van iemands leven.

Als we een kind verwachten, hebben we negen maanden om na te denken over de naam, kleur van de kinderkamer, geboortekaartje etc. Gaan we trouwen, nemen we minimaal een jaar om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Als we overlijden, hebben we maximaal 6 werkdagen om het afscheid te regelen. Veel keuzes die gemaakt moeten worden. Het kan anders…

Naar het overzicht