Dag en nacht bereikbaar
06-51 82 75 45

Van Binnenuit: natuurbegrafenis

Vorig jaar zomer werd ik gebeld door een dochter. Haar moeder, Gea, had te horen gekregen dat ze ernstig ziek was en samen met haar kinderen wilde Gea haar uitvaart voorbereiden. We maakten een afspraak bij Gea thuis. Haar kinderen zouden ook aanwezig zijn. Het is natuurlijk altijd een beladen onderwerp, je uitvaart. Zeker als je net te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent en een onzekere periode ingaat. Ik heb Gea als eerste haar verhaal laten vertellen over de klachten, de diagnose en haar gevoel naar het einde toe. Dit ging gepaard met veel tranen en af en toe een lach. Soms kan humor net even wat lucht geven in zo’n zwaar gesprek. Ook heb ik Gea gevraagd hoe zij in het leven staat en welke overtuiging(en) zij heeft. Speelt geloof een rol? Wat vindt zij belangrijk in haar leven? Wat wil ze terug laten komen bij haar afscheid? Het klinkt nu misschien alsof ik gelijk antwoorden verwacht, maar dat is niet het geval. Ik wil mensen juist graag hierover laten nadenken. Dat is nu juist zo prettig aan een vooruitregelgesprek. Er is (meestal) nog alle tijd om hierover met elkaar van gedachten te wisselen en erover na te denken.

Wat in ieder geval vaststond, was dat Gea begraven wilde worden op een natuurbegraafplaats in de regio. Ik heb de brochures van de natuurbegraafplaatsen afgegeven met daarbij de prijslijsten. Ook gaf ze aan dat ze niet in een kist begraven wilde worden. Dit hoeft ook helemaal niet. Regelmatig wikkel ik de overledene in, in doeken, en vaar dan uit op een baarplank. Ik heb Gea hiervan een afbeelding laten zien en ze was blij dat dit mogelijk was. Als tip heb ik haar nog meegegeven, om vooraf de natuurbegraafplaats te bezoeken. Je kunt zelf de plek kiezen waar je begraven wilt worden.

Ook hebben we nog zaken besproken als: wie gaat de afscheidsplechtigheid leiden en waar wil je dat de koffietafel plaatsvindt? De kinderen wilden graag zelf zoveel mogelijk regelen en Gea had al wel een idee over de muziekstukken. De voorkeur ging uit om alles op de natuurbegraafplaats te laten plaatsvinden. En dat kan. Een koffietafel vond ze helemaal niets. Nee, er moesten lekkere hapjes en een lekker drankje komen. Geen probleem, dit kan een cateraar verzorgen. Een cateraar kan nog meer  regelen zoals glazen, tafels, tenten, bedienend personeel enzovoort. Zo werden er toch al een aantal belangrijke zaken besproken en beslissingen genomen. Na het gesprek heb ik alles uitgewerkt en een offerte op maat gemaakt. Ik maak een vervolgafspraak om dit alles nog een keer persoonlijk te bespreken.

Afgelopen voorjaar is Gea helaas overleden. Samen met haar kinderen heb ik de uitvaart verzorgd zoals Gea het met ons besproken had. Het werd een persoonlijk en intiem afscheid, waarbij de kinderen en kleinkinderen veel zelf hebben gedaan. Na de begrafenis werd het glas op haar geheven en lekkere hapjes geserveerd. De cateraar had alles tot in de puntjes verzorgd. De kinderen waren blij dat alles vooraf al zo goed was besproken. Hierdoor hadden ze in de week van het overlijden tot aan de uitvaart meer tijd om op een voor hun goede manier, afscheid te nemen van hun moeder.

Wegens privacy redenen is de naam Gea gefingeerd.

Heeft u al eens nagedacht over wat u belangrijk vindt bij uw uitvaart? Tip: maak het bespreekbaar met uw naasten. U kunt uw wensen laten vastleggen en de kosten van uw uitvaart laten begroten door Memora Uitvaartverzorging. Het kan u rust geven als dit geregeld is.

Naar het overzicht