Dag en nacht bereikbaar
06-51 82 75 45

Update 24 maart 2020 Coronavirus

Coronavirus

 

RIVM postmortale zorgverlening (uitvaartbranche)  Update dinsdag 24 maart 2020

Team Memora Uitvaartverzorging
Onze dienstverlening is in deze onzekere tijd van groot belang. Daarom nemen wij onze verantwoordelijkheid zeer serieus en houden wij ons aan de aangekondigde uitzonderlijke strenge maatregelen. Vanaf vandaag (zondag 15 maart) zal iedereen van Memora Uitvaartverzorging gehoor geven aan deze strikte maatregelen om zoveel mogelijk thuis te blijven en privé afspraken te annuleren. Dit doen wij om indien nodig onze families in verdrietige tijden bij te kunnen blijven staan op een voor iedereen veilige manier.

Coronavirus en overlijden
Het nieuwe coronavirus is een virus dat door besmette druppels die vrijkomen bij hoesten en niezen en (direct) contact overgebracht wordt van mens op mens. Griepvirussen worden op dezelfde wijze verspreid. De zorg voor een patiënt overleden aan het nieuwe coronavirus is daarom hetzelfde als de zorg voor een patiënt overleden aan griep (influenza). De reguliere hygiënemaatregelen die gelden voor de uitvaartbranche volstaan daarom ook voor de zorg voor overledenen aan het nieuwe coronavirus.

Besmettingsrisico’s na overlijden
Het virus overleeft maar kort buiten het lichaam, van enkele uren tot een dag. De overdracht van het virus vormt dus geen risico meer na overlijden. Met het uitvoeren van handhygiëne na elk contact met de overledene, zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.  

De laatste verzorging van de overledene
Memora Uitvaartverzorging heeft besloten om de laatste verzorging alleen door het zorgteam te laten uitvoeren. Het zorgteam heeft persoonlijke beschermingsmiddelen die voorkomen dat overdracht van het virus kan plaatsvinden. Daarna kan de overledene zonder problemen vervoerd worden naar de plaats van opbaring. De overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum opgebaard worden. Hierbij is het zelfs mogelijk om nog persoonlijk afscheid te nemen. Goede handhygiëne blijft essentieel na elk contact met de overledene.

Lichte balseming (thanatopraxie)
Iedere overledene kan, indien hierbij de normale hygiënemaatregelen genomen worden, gebalsemd worden.

De contactmomenten bij u thuis met de uitvaartleidster van Memora Uitvaartverzorging
Samen met u en uw naaste familieleden zullen wij de regelgesprekken bij u thuis houden. Hierbij zullen wij geen handen schudden en gepaste afstand houden. Indien nabestaanden griepverschijnselen vertonen, zullen de gesprekken alleen via de telefoon, WhatsApp, FaceTime, Skype of mail plaatsvinden. 

Condoleances, uitvaart-, of afscheidsdiensten tot 1 juni 
Vanaf vandaag (dinsdag 17 maart) kunnen deze nog bijgewoond worden door alléén eerstegraads bloed- en aanverwanten (maximaal 30 personen). Dit zijn ouders, kinderen, en broers en zussen. Eventuele catering (zoals koffie/thee/frisdrank en/of broodjes) in het uitvaartcentrum en/of crematorium is niet meer toegestaan.

Kerken en horecagelegenheden zijn vanaf vandaag tot zeker 1 juni gesloten. Dit betekent dat er beperkte plaatsen zijn waar de uitvaartplechtigheid kan plaatsvinden.

Rouwauto
De rouwauto chauffeur zorgt voor het vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart. Vanaf vandaag is het niet meer mogelijk om mee te rijden in de rouwauto met uw dierbare.

Crematorium
Het afscheid van uw dierbare kan alleen in de aula plaatsvinden met gesloten kist of wade. Daarnaast is het niet meer mogelijk om mee te gaan naar de crematieruimte. 

Digitale opname van de uitvaart
Memora Uitvaartverzorging werkt nauw samen met een soundvision studio. Hierdoor kan de uitvaart in beeld en geluid via livestreaming opgenomen worden en kunnen familieleden en andere betrokkenen vanachter de computer live aanwezig zijn bij de uitvaartplechtigheid. Ook kunnen wij een digitaal herinneringsboek maken van de uitvaartplechtigheid zodat u deze kunt bekijken en beluisteren na de uitvaart.

Herinneringsbijeenkomst op een ander moment mogelijk na 1 juni
Wij kunnen ons voorstellen dat u op een ander moment, wanneer het coronavirus geen gevaar meer oplevert, nog samen met uw familie, buren, vrienden en bekenden uw dierbare wilt herinneren. Het is mogelijk om op een ander moment een herinneringsbijeenkomst via Memora Uitvaartverzorging te organiseren. Samen kunnen wij hiervoor een geschikte locatie zoeken en invulling geven aan deze bijeenkomst. Eventueel kan er hierna nog iets gedronken en/of gegeten worden. Deze herinneringsbijeenkomst kan bijvoorbeeld plaatsvinden op de verjaardag van uw dierbare of op de dag dat u bijvoorbeeld de as wilt bijzetten of verstrooien. Uiteraard kan deze herinneringsbijeenkomst ook op ieder ander gewenst moment plaatsvinden als hiervoor geen belemmering meer is vanwege het coronavirus. Wij denken graag met u mee.

Tarieven dienstverlening Memora Uitvaartverzorging
Wij hebben besloten om in deze onzekere tijd flexibel om te gaan met het tarief van onze dienstverlening. Het kan zijn dat onze uren beperkt zijn, of u op een ander moment nog een beroep op ons wilt doen voor het organiseren van bijvoorbeeld een herinneringsbijeenkomst. Wij zijn altijd transparant in de kosten van een uitvaart, dit mag u dan ook in deze situatie van ons verwachten. Wij zullen onze uren inzichtelijk voor u maken en daarop het tarief aanpassen. Dat lijkt ons niet meer dan logisch.

Pas goed op uzelf en uw dierbaren.

Hartelijk groet,

Team Memora Uitvaartverzorging

 

Naar het overzicht