Dag en nacht bereikbaar
06-51 82 75 45

Kracht van verandering

De kracht van verandering

Bijna 11 jaar geleden kwam hij alleen te zitten. Zijn vrouw overleed na een nare strijd tegen kanker. Zij had al tegen haar kinderen gezegd zich zorgen te maken over als hij alleen achter bleef. Hij zou zich gaan vervelen, meer gaan roken, maar waar ze zich écht zorgen over maakte was dat hij zich aan de alcohol zou overgeven. Nadat ze was overleden, was het verdriet en het gemis groot voor dit gezin. De kinderen ondersteunden vader waar ze konden. Het huis en de tuin werd met elkaar onderhouden, ze aten regelmatig samen en waren aangenaam gezelschap voor hem. Al na enige tijd viel het op, dat hij alleen over zijn verdriet en het gemis kon praten. Hij zat veel op zijn stoel met een shaggie en een blikje bier te sippen. Er kwam niets uit zijn handen. Normaal was deze man een zeer handige klusser, nu roestte hij vast op zijn stoel. De dagen waren alleen maar donker en het bier werd steeds aantrekkelijker om de dag mee door te komen. Het patroon van dit echtpaar werd al snel duidelijk. Zij stuurde hem aan om de dingen te doen die gedaan moesten worden in en rond het huis. Zij ging er regelmatig op uit om de boodschappen te doen, te sporten of mensen te ontmoeten. Hij vond het allemaal prima als hij maar thuis kon blijven. Nu was ze weg en kwam nooit meer thuis. Zijn roer was verdwenen.

De kinderen miste de gezelligheid die hun moeder kon brengen. Regelmatig vroeg ze de kinderen op het eten, of ging ze zelf naar de kinderen. Even bijpraten of ongevraagd advies geven. Deze intelligente vrouw, las veel en keek documentaires op de televisie. Ze wist veel van diverse verschillende onderwerpen. Maar nu was ze er niet meer.

De man kon zijn draai niet vinden. Iedere keer als er visite kwam, werden ze overladen door zijn beklag over zijn alleen-zijn en zijn eenzaamheid. Dit was onterecht, de kinderen en familie deden hun best om met hem verbonden te blijven. Maar de belangstelling die hij niet kon tonen, maakte dat mensen, na enige tijd niet meer kwamen. Jazeker, hij kreeg ieder jaar kerstkaarten, maar het persoonlijke contact viel stil. Uiteraard lag dit volledig bij de ander en zag de man niet in, dat hij hierin een grote rol speelde. Ook de kleinkinderen bleven vaker weg. Waar moest je het over hebben? Eigenlijk hoefde je niet te praten, want dat deed hij wel. Alleen was het altijd hetzelfde wat hij vertelde, namelijk over hemzelf of over vroeger.

De bezoekjes van zijn kinderen werden ook minder. Ja ze bleven de boodschappen voor hem doen. 1 keer per week werd de schone was gebracht en soms werd er wat eten achter zijn deur geschoven. Hij werd steeds meer een kluizenaar. Een aantal goede vrienden overleed en door dat gemis, brak de man volledig. Zijn wereld werd alsmaar kleiner .Tot die tijd zag hij er nog wel verzorgd uit, maar ook dit bleef nu achterwege. Regelmatig klaagde hij over buikpijn. Hij at alleen nog maar pudding en wat brood. Hij werd steeds magerder. Verder werden de dagen gevuld met televisie kijken met een blikje bier en een shaggie. Hele dagen kon hij in zijn stoel hangen en binnen zitten.

De laatste tijd stond hij op en liep gelijk naar de voorraadkast om een blikje bier te openen. Zo begon zijn vroege dag. Voordat hij de krant uitgelezen had, kwam er al een tweede blikje. Ontbijten deed hij niet meer. Zijn gezicht viel ontzettend in, waardoor zijn gebit niet meer paste en hij besloot deze niet meer te dragen. Hij at immers alleen nog vloeibaar. Ook vond hij het niet meer nodig om zich te scheren, of naar de kapper te gaan. Dagen achtereen liep hij in dezelfde kleding. Het kon hem niets meer schelen.

Zijn verjaardag brak aan. Het was inmiddels het achtste jaar dat zijn vrouw was overleden. Hij werd 75 jaar. Hij had de kinderen en familie telefonisch laten weten zijn verjaardag niet te willen vieren. Hij voelde zich niet lekker. De familie vond het prima, omdat ze wel wisten waar de gesprekken op uitdraaiden. Zijn kinderen wilden hem toch nog verrassen en spraken af met gebak en hapjes naar hun vader te gaan, zodat hij niet alleen deze dag hoefde door te komen. De schrik was groot toen ze hun vader opgekruld op de bank zagen liggen, slapend met een aantal blikjes bier om hem heen. Hij had zich niet geschoren, of gewassen. Zijn gebit had hij niet in. Het leek alsof hij dronken was, toen hij zich verstaanbaar wilde maken. Vooral zijn jongste dochter werd heel erg boos en reageerde enigszins geïrriteerd over het negatieve gedrag van haar vader. Ze sommeerde hem om te douchen en zich fatsoenlijk aan te kleden. Hij stribbelde tegen, maar deed het toch. Inmiddels arriveerde ook de andere dochter. Ook zij liet duidelijk horen wat ze van zijn gedrag vond. Beiden kinderen besloten wel om koffie met gebak samen te nuttigen en daarna wat hapjes. Vader onderging het gedwee.

De volgende dag belt vader zijn jongste dochter op. Het heeft veel indruk op hem gemaakt hoe boos zij op hem was. Hij had een besluit genomen. Hij heeft al het bier dat hij in huis had, weggegeven aan de buren. Ook de sterke drank is uit zijn huis gezet. Hij wil zijn leven beteren. De week erop gaat hij naar de tandarts om zijn gebit weer passend te laten maken. Hij bezoekt ook de kapper. Op aanraden van zijn oudste dochter neemt hij een poetshulp, die hem komt helpen om het huis aan kant te maken en te houden. Zelf gaat hij ook aan de slag met een grote opruimbeurt. Diverse aanhangers worden vol afgeleverd met oude spullen bij de afvalstraat. Er komt weer orde in zijn hoofd. Ondanks dat hij iedere dag behoorlijk wat bier naar binnen heeft gewerkt, blijft hij volhouden. Hij proeft verschillende frisdranken en besluit om het daar voortaan bij te houden. De boodschappen doet hij weer zelf en de verse groente die hij altijd teelde en de laatste tijd alleen maar weggaf, eet hij nu zelf ook weer. Hij wordt weer wat voller in zijn gezicht en de kleur van zijn huid ziet er veel beter uit. Het hele huis dat inmiddels door de rook aardig vergeeld is geraakt, wordt samen met de dochters weer gewit. Het achterstallig onderhoud wordt weggewerkt. Zijn huis is weer op orde. Regelmatig fietst hij een stukje door het dorp en bezoekt weer zijn voetbalcluppie op zondag.

Inmiddels zijn er drie jaar verstreken. Hij heeft pas zijn 78-ste verjaardag gevierd met zijn kinderen. De kleinkinderen hebben hem geappt. Ja, deze man doet volop mee in de digitale wereld. Hij heeft een tablet, maakt hiermee vaak foto’s en zoekt alles op via internet, You Tube en zit zelfs op Facebook. Je kunt hem bellen of appen op zijn IPhone. Hij rookt alleen nog maar buiten en houdt zijn huis netjes aan kant. Iedere dag ziet hij er verzorgd uit. Zijn humeur is aangenaam en hij staat weer open voor andere mensen. Je kunt weer gezellig met hem kletsen en zelfs om hem lachen. Deze grote verandering heeft de man in z’n eentje in werking gezet en is niet teruggevallen in de valkuil van drank en eenzaamheid. Het is gewoon enorm knap hoe een mens, nadat hij werd wakker geschud zo kan veranderen in zijn voordeel. Zelf sprak ik hem onlangs en hij vertelde mij: “ik had er zelf ook genoeg van om zo de dagen te slijten, ik ben blij dat die ellende achter mij ligt. Op deze manier wil ik nog wel een tijdje doorgaan!”

 

 

 

 

Naar het overzicht