Dag en nacht bereikbaar
06-51 82 75 45

De 6 meest kostbare dagen

Regelmatig word ik gevraagd om vooraf het gesprek aan te gaan over de uitvaartwensen. Soms blijft het op grote lijnen, andere keren wordt het tot in detail ingevuld. Maar even zo belangrijk: weet u wat er allemaal mogelijk is tegenwoordig? Wat kost een uitvaart? Zo was ik op voorgesprek bij een mevrouw die op leeftijd is. Ze gaf aan dat ze een intiem afscheid met haar naasten heel belangrijk vindt. “Tja Carin ik heb al wat locaties bekeken, maar de juiste heb ik nog niet gevonden.” Dus zei ik: “je woont hier zo mooi landelijk, waarom niet de afscheidsplechtigheid in jouw prachtige tuin? Als het slecht weer is, plaatsen we tenten. Na de plechtigheid kunnen we hier ook een borrel schenken en lekkere hapjes serveren, zoals je graag wilt. Ik zag een twinkeling in haar wijze, bruine ogen. “Dit is wat ik wil! Oh, wat fijn dat ik nu weet dat jij dit voor mij regelt. Het geeft mij rust.” En hoe gek het ook klinkt, als ik na zo’n gesprek wegrijd denk ik: “ik heb het mooiste beroep van de wereld”.

Zo’n voorgesprek geeft mijn werk een extra dimensie. Ik heb de overledene vaak nog ontmoet en de nabestaande kent mij al. Het geeft een wederzijds vertrouwen en een goed gevoel om vanuit een intieme sfeer een persoonlijk afscheid vorm te geven. Ik voel mij in die week vaak onderdeel van het gezin. Mijn werk is soms zwaar, maar het geeft mij voldoening om vanuit mijn hart veel voor mensen te kunnen betekenen in de verdrietigste periode van hun leven.

Als we een kind verwachten, hebben we negen maanden om na te denken over de naam, kleur van de kinderkamer, geboortekaartje etc. We worden begeleid door een verloskundige die het hele proces meeloopt. Als we overleden zijn, hebben we maximaal 6 werkdagen om het afscheid vorm te geven. Veel keuzes die gemaakt moeten worden. Het kan anders…

Naar het overzicht