Dag en nacht bereikbaar
06-51 82 75 45

Vertraging

Ik merk het steeds vaker in mijn dagelijks leven: haast, onrust, frustratie, gespannenheid. We leven in een ratrace en komen er steeds vaker in verstrikt te zitten. Onderweg in mijn auto, zie ik mensen bijna op de bumper van de voorganger kleven, de toeter is niet meer alleen voor noodsituaties, maar als je te lang voor een verspringend stoplicht van rood naar groen staat, word je geattenteerd dat je heel snel moet opschieten. De hele dag hoor ik de mobiele telefoons van mensen pingen dat er berichten binnenkomen. Dit irritant apparaat interrumpeert altijd! Grrrrrr, geen aandacht meer voor elkaar. Ieder nieuwsflits komt hierop binnen en we kunnen het niet weerstaan om er toch even (stiekem) een blik op te werpen. Je zal iets missen! O ja en als er dan iets belangrijks voor de ander op het scherm verschijnt, krijg je dat ook onder je neus geduwd. Of wordt het zelf voorgelezen. Zonder dat je het wilt, word je hier medegenoot van gemaakt. Heb ik hierom gevraagd?

Dus ben ik een paar weken geleden ingetreden in een stilteretraite en schrijfcursus in het klooster waar ik 500 meter vandaan woon. Samen met gelijkgestemden in stilte werken aan onze schrijfprojecten. In stilte genieten van het heerlijke vegetarische eten. Geen contact met de buitenwereld. Dit had ik opgelost door het inschakelen van mijn collega’s, want mijn bedrijf gaat altijd door. Geen televisie. Maar ’s avonds met een kleedje op het bankje in de kloostertuin mijmeren, schrijven of lezen. Glaasje wijn erbij en genieten maar. 500 meter van mijn huis en dagelijks leven vandaan, heb ik hiervan genoten. Oké, de hele dag niets mogen zeggen, is voor mij een enorme uitdaging gebleken, ik heb niet altijd naar de juffrouw geluisterd. Foei toch. Maar een beetje ondeugend ben ik altijd wel.

Stap eens uit de druk(te) van alledag. Geniet eens van de stilte en/of rust. Maak een wandeling of fietstocht en zet je mobiele telefoon uit. Luister naar de geluiden van de natuur. Neem iets lekkers mee en ga eens zitten of liggen in het twee kontjes hoge gras. Ik weet zeker dat je de energie in jezelf voelt stromen. Al is het maar even voor dat moment. Probeer het eens.

Wil je eens het kloosterleven uitproberen? Kijk dan voor meer informatie op https://www.kloosterhuissen.nl/

Naar het overzicht