Dag en nacht bereikbaar
06-51 82 75 45

Coronavirus

Update dinsdag 20 april 2021

Belangrijkste wijzigingen per 28 april 2021
Avondklok vervalt.
Maximaal 100 personen (inachtneming van 1,5 meter afstand) bij de uitvaartplechtigheid.

RIVM postmortale zorgverlening (uitvaartbranche) 

Coronavirus en overlijden
Het nieuwe coronavirus is een virus dat door besmette druppels die vrijkomen bij hoesten en niezen en (direct) contact overgebracht wordt van mens op mens. 

Besmettingsrisico’s na overlijden
De overdracht van het virus vormt ook risico na overlijden. Het dringend advies is om een overledene door het coronavirus minimaal 24 uur in een speciale ruimte te koelen. Met daarnaast het uitvoeren van handhygiëne na elk contact met de overledene, zijn de risico’s op besmetting tot een minimum te beperken.  

De laatste verzorging 
Memora Uitvaartverzorging heeft besloten om de laatste verzorging alleen door het zorgteam te laten uitvoeren. Daarna kan de overledene zonder problemen vervoerd worden naar de plaats van opbaring. De overledene mag zowel thuis als in het uitvaartcentrum opgebaard worden. Hierbij is het zelfs mogelijk om nog persoonlijk afscheid te nemen. Goede handhygiëne blijft essentieel na elk contact met de overledene.

Lichte balseming (thanatopraxie)
Iedere overledene kan, indien hierbij de normale hygiënemaatregelen genomen worden, gebalsemd worden.

De contactmomenten bij u thuis met de uitvaartleidster van Memora Uitvaartverzorging
Samen met u en uw naaste familieleden zullen wij de regelgesprekken bij u thuis houden. Hierbij zullen wij geen handen schudden en gepaste afstand houden. Indien nabestaanden corona gerelateerde klachten vertonen, verzoeken wij deze familieleden alleen via de online communicatiemiddelen aanwezig te zijn. 

Condoleance (afscheid nemen door genodigden)
Een condoleance thuis is niet mogelijk. Dit kan alleen in een uitvaartcentrum, kerk of crematorium waarbij 1,5 meter afstand gewaarborgd is. 

Als de condoleance plaatsvindt op een andere locatie dan de uitvaartplechtigheid geldt de maximale groepsgrootte van 30 personen voor samenkomsten binnen. Er mag dan geen hapje en drankje worden geserveerd.

Uitvaart-, of afscheidsdienst in crematorium, kerk en andere locatie (vanaf 28 april 2021)
De grootte van de groep genodigden is maximaal 100 personen. Uiteraard waarbij 1,5 meter afstand gewaarborgd moet blijven. 

Het is mogelijk om aanwezig te zijn bij het laatste afscheid in de crematieruimte van het crematorium (maximaal 7 personen).

Horeca
Uitvaartcentra of andere locaties waar de uitvaartplechtigheid plaatsvindt zijn uitgezonderd van de sluiting van eet- en drinkgelegenheden. Als de condoleance op dezelfde locatie plaatsvindt als de uitvaartplechtigheid, is daarom een nazit met hapje en drankje wel mogelijk.

Rouwauto 
De rouwauto chauffeur zorgt voor het vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart. Het is niet toegestaan om mee te rijden in de rouwauto met uw dierbare. 

Digitale opname van de uitvaart
Memora Uitvaartverzorging werkt nauw samen met een soundvision studio. Hierdoor kan de uitvaart in beeld en geluid via livestreaming opgenomen worden en kunnen familieleden en andere betrokkenen vanachter de computer live aanwezig zijn bij de uitvaartplechtigheid. Ook kunnen wij een digitaal herinneringsboek maken van de uitvaartplechtigheid zodat u deze kunt bekijken en beluisteren na de uitvaart.

Herinneringsbijeenkomst op een ander moment mogelijk
Wij kunnen ons voorstellen dat u op een ander moment, wanneer het coronavirus geen gevaar meer oplevert, nog samen met uw familie, buren, vrienden en bekenden uw dierbare wilt herinneren. Het is mogelijk om op een ander moment een herinneringsbijeenkomst via Memora Uitvaartverzorging te organiseren. Samen kunnen wij hiervoor een geschikte locatie zoeken en invulling geven aan deze bijeenkomst. Eventueel kan er hierna nog iets gedronken en/of gegeten worden. Deze herinneringsbijeenkomst kan bijvoorbeeld plaatsvinden op de verjaardag van uw dierbare of op de dag dat u bijvoorbeeld de as wilt bijzetten of verstrooien. Uiteraard kan deze herinneringsbijeenkomst ook op ieder ander gewenst moment plaatsvinden als hiervoor geen belemmering meer is vanwege het coronavirus. Wij denken graag met u mee.

Verplichte registratie van de aanwezigen
De uitvaartondernemer is verplicht om op alfabetische volgorde de naam en het telefoonnummer per aanwezige vooraf aan te leveren aan de locatie waar de condoleance, uitvaart en/of koffietafel plaatsvindt. Vaak is deze lijst al binnen de familie aanwezig. Het is van belang om deze lijst compleet aan te leveren aan de uitvaartondernemer. Mocht er sprake blijken te zijn van een virus-uitbraak kan de GGD alle betrokkenen spoedig informeren.

Dragen van mondkapjes
Binnen alle publieke ruimtes (kerken, crematoria, uitvaartcentra) is het verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen. Ook het rondlopen binnen de ruimte zal zo veel mogelijk beperkt worden. 

Meer informatie
Rijksoverheid

Tarieven dienstverlening Memora Uitvaartverzorging
Wij hebben besloten om in deze onzekere tijd flexibel om te gaan met het tarief van onze dienstverlening. Het kan zijn dat onze uren beperkt zijn, of u op een ander moment nog een beroep op ons wilt doen voor het organiseren van bijvoorbeeld een herinneringsbijeenkomst. Wij zijn altijd transparant in de kosten van een uitvaart, dit mag u dan ook in deze situatie van ons verwachten. Wij maken onze uren inzichtelijk voor u en passen daarop het tarief aan. Dat lijkt ons niet meer dan logisch.

Pas goed op uzelf en uw naasten.

Hartelijk groet,

Team Memora Uitvaartverzorging